Elkészítési idő:
1 óra + 35 perc + 12 óra hűlési idő
1 szelet: 404 kcal / 1609 kJ

Hozzávalók (16 szelethez):
– A kakaós piskótatortához: : 100g finomliszt, 80g étkezési keményítő, 2 ek. kakaópor, 2 csapott kk. sütőpor, 6 tojás, 3-4 ek. hideg víz, Só, 180g kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor (10g)
– A töltelékhez és a díszítéshez: : 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (nettó 350-400g) 40g kristálycukor, 1 kisebb rúd fahéj, 2 ujjnyi citromhéj, 1 púpozott ek. étkezési keményítő, 1,5 tasak / 9 lap zselatin (15g), 9 ek. cseresznyepálinka, 60g porcukor, 7,5 + 1,5dl tejszín, 50g málna- / ribizli lekvár, 150g étcsokoládé, 1 tasak vaníliás cukor (10g), 1 tasak habfixáló

Elkészítése:

1. A töltés előtti napon a felsorolt hozzávalókból kakaós piskótát sütünk.

2. A töltelékhez a meggybefőttet leszűrjük, 16 szépséges szemet félreteszünk, 2,5dl meggylét lábasba öntünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, fahéjat, valamint a citromhéjat és felforraljuk. 2 ek. hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a forrdogáló meggy léhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc), végül belekeverjük a meggyet. Hagyjuk kihűlni, azután kidobjuk belőle a citromhéjat és a fahéjat. A zselatint beáztatjuk 1dl hideg vízbe, hogy felpuhuljon.

3. A piskótatortát 3 lapra vágjuk, és meglocsoljuk 3-3ek. cseresznyepálinkával. A zselatint mérsékelt tűzön felolvasztjuk. A porcukorral félkeményre felverünk 7,5dl tejszínt, 1 merőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd a krémes állagú tejszín egészéhez adjuk, és kemény habbá verjük. Felét sima csőrbetétes habzsákba szedjük.

4. Az alsó tésztakorongot lapos tálra / fémlapra helyezzük, vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd 2-3cm-es távolságot tartva 3 dundi habgyűrűt nyomunk a tetejére, és óvatosan közéjük szedjük a meggykrém felét. A második tésztakorong egyik oldalát ugyancsak vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd habos oldalával lefelé a töltelék tetejére illesztjük. A másik oldalát is megkenjük habbal, majd habgyűrűk és a maradék meggykrém következik, végül a tejszínnel megkent harmadik tortalap.

5. A málna – / ribizli lekvárt felforrósítjuk, elkenjük a torta tetején, majd bevonjuk a maradék tejszínnel úgy, hogy az oldalára is bőven jusson. 12 órára hűtőbe tesszük.

6. Tálalás előtt a csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, majd vékonyan márvány- vagy porcelánlapra simítjuk és hagyjuk megdermedni. Élével a márványlapra szorítunk egy 5-8cm széles húslapátot, és 10-12cm hosszú csíkokban többször végigtoljuk a csokoládé felületén, azaz göndörkéket forgácsokat formálunk belőle. Bambuszpálcikával vagy villával a torta tetejére és oldalára halmozzuk, úgy hogy 3-4cm-es szegélyt szabadon hagyunk a torta tetején. Kézzel nem tanácsos hozzáérni, mert könnyen megolvad, eltörik, vagy elveszti göndörségét. A maradék 1,5dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, majd csillagcsőrös habzsákba szedjük, és 16 dundi habrózsát nyomunk a torta szegélyére, végül a félretett meggyszemekkel díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

feketeerdo_2 feketeerdo_1

Talán ezt is élvezné