A Lányok Asszonyok a Városért Egyesület 2012 nyarára ismét érdekes, a gyerekek műveltségének fejlesztését is elősegítő programot állított össze, amelynek célja, hogy élményekkel gazdagítsa a városunkban lakó hátrányos helyzetű gyermekeket.

Civilek összefogása
A kirándulásra meghívtuk a Dunaharaszti Nagycsaládos Egyesületet is, vezetőjük Dániel Magdolna – nagy örömünkre – elfogadta invitálásunkat, így a két civilszervezet közösen terelgette, óvta a gyerekeket.

Gördülő reggeli
Miközben a buszon a gyerekek a LAVE által biztosított szendvicset és túró rudit fogyasztották, meghallgathatták a Tisza-tavi Ökocentrum látnivalóiról tartott színes beszámolót. A „Rendhagyó interaktív Ökológiai órán” a gyerekek lelkesen felelgettek a feltett kérdésekre, de nem csak az motiválta őket, hogy Egyesületünk fagylalt-jutalmat ígért cserében. Ferencz Janó megosztotta a többiekkel az ökológiáról szerzett ismereteit, amellyel méltán szerzett jogot a jutalom fagyira.

Kutyának sem kellett?
Egyesületünk a korgó gyomrú gyerekcsapatot „kopasz, foltos és nagykutyával” vendégelte meg, így felfrissülve szaladtak le a gát tövébe a közelben legelésző kecskéket etetni. A pónilovak Simon Luca és Simon Csenger figyelmét keltette fel leginkább, hiszen Luca lovakkal szeretne majd felnőtt korában foglalkozni, elmondása szerint az állatorvos-tudományi egyetemre készül. A tornyos főépületben megtekintettük a 40 féle hazai halfajtát bemutató, Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerét, a vidraetetést. A több mint 735 ezer liter össztérfogatú akváriumrendszer üvegfalai között sétálva megtapasztalhattuk, hogy milyen érzés a víz alatt haladni, miközben több méter hosszú, akár 400 kilósra is megnövő vizák úsznak át a fejünk felett.

Ajándék beteg kishúgomnak
Az Ökocentrum földszintjén kialakított terráriumokban a kétéltű- és hüllőkiállítást tekinthettük meg. Meghatott mindenkit, amikor Ferencz Krisztián azt mondta: nagyon szeretné elhozni a levedlett síklóbőrt, hogy „bőr-karkötőt” készíthessen kishúgának, aki lebetegedett. A főépületben található még a Tisza-tavat bemutató óriási légi fotó, Makrovilág-Földinfo terem, amely kivívta a gyerekek érdeklődését, ahogyan azt a honlapunkon található felvételek is bizonyítják.

Tutajozás
A gyerekek felejthetetlen órát töltöttek a játszótéren, majd a Tutajos-tó felé haladva Mezei Tímea végre testközelben szemlélhetett meg egy pöttyös hátú őzikét. Az alig 30 cm mély tavon az evezőkkel irányítható 4-5 fős tutajok próbára tették a gyerekek ügyességét, Simon Krisztián és Jakab Krisztofer mellett a lányok, Rednás Emese és Ferencz Tünde is kitartóan és rendkívüli lelkesedéssel hadakoztak az „árral”, míg Rednás Laci puszta kézzel, evező nélkül próbált partra jutni. Néhány „szerencsés tutajos-inas” a vízbe esve hűsítette magát, míg a visszafogottabbak a közeli sétányon kialakított több méter hosszú vízpermetet választották.

Műveltségi totó
A tartalmas nap mindenkinek kiszívta az erejét, így a buszon egy frissítő alma után, többnyire csak elégedetten alvó „királylányokat és királyfiakat” fotózhattunk. A busz végében azonban Ircsi néni vezetésével páran megbeszélést tartottak, majd Simon Alex és Dániel Szilvia figyelmeztetett bennünket:
– Tessék mondani, mikor lesz a műveltségi totó és tényleg vannak ajándékok?
Na, ezt megkaptuk! – mondtuk, és gyorsan kiosztottuk a vetélkedőre előkészített lapokat, tollakat. A 18 műveltségi kérdésre a gyerekek meglepően jó válaszokat adtak, ezzel is bizonyítva, hogy lelkesen figyeltek Lilla minden szavára.
Az első három helyezett, Dániel Szilvi, Farkas Andrea és Zombori Elizabet értékes könyvet, figurás habfürdőt és az iskolában hasznosítható füzetcímke-csomagot kapott. Tóth Nikoletta javaslatára a vajszívű zsűri mindenkit jutalomban részesített, hiszen a legtöbb jó választ adókon kívül minden gyerek megdolgozott a nyereményért (színes filctoll, Mici-mackós és autós füzetcímkék).
Az érkezést követő búcsúzásnál elhangzott a nagy kérdés:
– Jövőre hova megyünk?
Az még titok, hiszen mindig a tavaszi közgyűlésen fogalmazzák meg a tagok az egész éves program pontjait.

tiszatavi_okocentrum

Talán ezt is élvezné