A LAVE céljai között szerepel a hátrányos helyzetű csoportok segítése, ezen belül az ifjúság védelme. Dunaharaszti dinamikusan fejlődő város, az elidegenedés elkerülése érdekében nagy szüksége van a közösségek kialakítására, a kapcsolatok elmélyítésére.

Az ebben való tevékeny közreműködés a civil szervezetek feladata.

A LAVE szeptemberben ünnepli kétéves fenn állását, létjogosultságunkat bizonyítja, hogy az önkormányzat képviselőtestülete megalakulásunk óta már másodszor tisztelte meg bizalmával egyesületünket.

A 2010-ben pályázati úton elnyert 100.000,- Ft-ból a Szentendrei Skanzenbe és a Csodák Palotájába szerveztünk kirándulást egy-egy gyermekcsoportnak, idén pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot jelöltük ki az utazás célpontjaként. A kiválasztott helyszínek nem csak a szórakozás, hanem a kulturális és tudományos műveltség elmélyítését is szolgálják. A pályázati úton elnyert összeg nagysága, amely a tavalyi évinek 150 %-a, jelzi, hogy a város vezetése számít egyesületünkre, elismeri közösségépítő munkáját.

Miért pont Ópusztaszert választottuk?

Egyik oka augusztus 20-a az államalapítás évfordulója. Kevesen tudják, hogy Béla király jegyzője, Anonymus a Gesta Hungarorum-ban tett említést először Ópusztaszerről: „Azon a helyen a vezér és nemesei elrendezték az országnak minden szokástörvényét meg valamennyi jogát is, hogy miképpen szolgáljanak a vezérnek meg főembereinek, vagy miképpen tegyenek igazságot bárminő elkövetett vétekért. Azt a helyet, ahol mindezt elrendezték, a magyarok a maguk nyelvén Szerinek nevezték el azért, mert ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának”. Igen fontos tanácskozási helyként szolgált a 13. században.

A második ok sajnos anyagi jellegű: az Ópusztaszeri Emlékparkba egy négytagú családnak min. 10 ezer forint a belépőjegy ára, amihez még hozzá kell számolni az útiköltséget is.  Ezek a szépen felöltöztetett, gondozott és jól nevelt gyermekek olyan családokból jöttek, akik számára a nyaralás legfeljebb tanítási szünetet jelent. Legtöbbjük otthon, vagy a nagyszülőknél töltik a vakációt.

A harmadik ok pedig a távolság. Ópusztaszer az útvonaltervező tanúsága szerint mintegy 140 km-re van Dunaharasztitól. A buszon töltött órákat játékos vetélkedővel, Ki Tud Többet a magyarságról? címmel, az Emlékpark történetének ismertetésével, Mátyás királyról szóló mesével, és közös énekléssel tettük színesebbé.

A kirándulás részleteiről a Dunaharaszti Hírekben, a TEA magazin hasábjain is tájékozódhatnak az érdeklődők.

opuszta3 opuszta2 opuszta1

Talán ezt is élvezné